Neelix föddes på Rinax, en av Talaxias månar. Han levde en stor del av sitt liv omkringdrivandes i Delta Kvadranten som samlare och säljare av skrot. Numera ombord på Voyager lagar han måltider gjord på råvaror från närliggande världar för att spara på Voyagers matreplikations-energi. Ju mindre energi som används, ju snabbare kan Voyager komma hem till Jorden igen. Neelix är en väldigt skicklig kock och lagar gärna måltider från alla möjliga kulturer för att tillfredsställa besättningen. Dessutom har hans upplevelser och information från sina tidigare resor visat sig användbara för Voyagers strategi och navigering.

Neelix har även tagit sig i uppgift att vägleda besättningsmedlemmar. Han håller moralen hög hos sina kamrater vilket är högst uppskattat, även om han kan verka gå in alldeles för mycket i rollen som moralofficer. Ibland blir man irriterad på Neelix men han är otroligt godhjärtad och vill alla väl.

Stjärndatum 49483 - Neelix började en intern-tv inspelning kallad "A Briefing with Neelix" som en underhållning och dokumentärfilmning. Han iakktog bland annat Tom Paris ibland "bråkstakiga" sätt att tas med människor, och det ledde till att en spion för Kazon-imperiet som arbetade ombord på Voyager upptäcktes och togs fast. Neelix riskerade sitt liv i den bravaden, men han klarade sig helskinnad ur ett slagsmål i Main Engineering där den falska besättningsmannen förolyckades i en plasmastråle.

Neelix har starka känslor för Kes, som han har känt sedan långt tillbaka innan de kom ombord på Voyager.