Tidigare i sin karriär var Tuvok en Starfleet officerare ombord på U.S.S Wyoming. Han var också lärare på Starfleet Academy i 16 år, innan det att han blev satt i tjänst på det skepp som Janeway tidigare tjänstgjort på. Han var under en kort period på Jupiter Stationen på ett tillfälligt uppdrag.

I sin ungdom var Tuvok en moståndare för Federation-Klingonalliansen men kom senare att se visheten i Spocks syn på fredsförhållandet.

Tuvok är i vanliga livet en hängiven far och make. Han spelar gärna den traditionella Vulcan-lutan för sina barn när de hade svårt att sova om nätterna. Hans yngsta son gillade särskilt episteln "Falor's Journey" med 347 verser. Botanik tillhör en av Tuvoks största intressen; han har blomstrande orkidéer i sin hytt på Voyager som han tar hand om. Meditation är också en av Tuvoks sysselsättningar. Ensam i sin hytt övar han Keethara metoden; en slags meditationsteknik som är vanlig hos Vulcans. Den stimulerar det inre lugnet, och inte minst logiken som utgör den största delen i en Vulcans liv. Tuvok spelar ofta "kal-toh", ett slags pusselspel som tränar logiken.

Innan sin tjänst som säkerhetschef på Voyager var Tuvok spion för Federationen på Chakotays Maquis-skepp.